Plechelmusbasiliek Oldenzaal

Van verre is de toren van de St. Plechelmusbasiliek al te zien. In het centrum van de stad staat de eeuwen oude basiliek. De belangrijke historie van de kerk begint met name in het jaar 954. Toen is de houten kerk vervangen door een stenen kerk en kreeg de kerk Plechelmus als patroonheilige. Plechelmus was een bisschop die in de achtste eeuw mogelijk ook in Twente heeft gemissioneerd.

De Plechelmus was heel lang een belangrijke kerk. Het kreeg namelijk in de 10e eeuw van het Utrechtse bisdom een belangrijke functie als bisschoppelijke steunpunt in het oosten met daaraan gekoppeld een kapittel; een college van geestelijken. In 1950 werd de bijzondere geschiedenis van de Plechelmus bekroond met de pauselijke eretitel van ‘basiliek’. Meer informatie over de bijzondere geschiendenis van de basiliek, klik hier: https://www.plechelmusbasiliek.nl/kerk/dynamic_frame_k.htm


Wilmink Theater Enschede

Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede (De Twentse Schouwburg N.V.) vormt een belangrijke culturele voorziening voor de gemeente Enschede en omgeving. De onderneming exploiteert vier gebouwen met zes podia in het centrum van Enschede, te weten: het Wilminktheater, het Muziekcentrum, de Grote Kerk en De Kleine Willem.

Jacobuskerk, Enschede

De prachtige rondingen, hoeken en gaten en bijzondere lichtval in de architectuur van de achthoekige St. Jacobuskerk maken de kerk tot een van de mooiste van Enschede.

Architectonisch is de kerk in neo-romaanse stijl uitgevoerd, zij het met gebruik van spitsbogen, de ruimtewerking doet byzantijns aan.

De Jacobusparochie is vooral bekend als parochie waar Alphons Ariëns als kapelaan gewerkt heeft.

Meer informatie over de Jacobuskerk, klik hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Jacobus_de_Meerderekerk_(Enschede,_1934)