Heel bijzondere uitvoering Johannes Passion opent 35-jarig bestaan Stichting Twentse Matthäus Passion.

De Stichting Twentse Matthäus Passion  verzorgt al 35 jaar uitvoeringen van de grote werken van Johann Sebastian Bach. Daarom is 2019 een bijzonder jaar.

Met een aantal initiatieven wil de stichting dit jaar een breed publiek en zoveel mogelijk jongeren betrekken bij de prachtige muziek van Bach en  bij de betekenis die deze muziek tot in de huidige tijd heeft. Daarom niet alleen klassieke concerten, maar samenwerking met scholen, koren, jazzmusici, schrijvers en dichters. 

Lustrum programma 2019
  • 6/7 april:                          Lezing Schumann-bewerking van de Johannes Passion in Oldenzaal en Enschede
  • 12/13 april:                     Uitvoering van de Johannes Passion Oldenzaal en Enschede
  • 26 mei:                            Sponsorconcert “Brecklenkamp”
  • 13/14/15 september:   Bach en jazz  Enschede en Oldenzaal
  • 22 september:               Bach en de Literatuur, Oldenzaal          
  • 25 oktober:                     Masterclass “Brecklenkamp”
  • Advent:                            Uitvoeringen delen WO door kerkkoren
  • 19/20 december:          Uitvoering Weihnachts Oratorium in Oldenzaal en Enschede

# Op 12 en 13 april begint het lustrumprogramma met een uitvoering van de Johannes Passion in de bewerking van Schumann. Deze wordt zelden uitgevoerd. Ed Spanjaard leidt het Orkest van het Oosten, het koor Consensus Vocalis, het Stadsjongenskoor Oldenzaal en de top-solisten  Myriam Arbouz, Florieke Beelen, Judith van Wanrooij, Tyler Duncan, Andreas Post en Raoul Steffani.

# Op 6 en 7 april wordt er een toelichting gegeven op Schumann’s Joahannes Passion. Oud-conservatoriumdocent Toon Ottink, lid van het koor Consensus Vocalis, heeft de bewerking van Schumann uitgebreid bestudeerd. Hij geeft daarover voor belangstellenden een lezing in het Koetshuis te Oldenzaal op 6 april.

En in de Gobelinzaal van het  Rijksmuseum Twente op 7 april. Bij die beide gelegenheden zullen het eerste en tweede exemplaar van het speciale lustrumprogrammaboek. worden gepresenteerd.  Dit boek bevat naast de tekst van de Johannes Passion een toelichting op de Schumannbewerking door Toon Ottink. En verder boeiende  interviews en impressies door Ton Ouwehand met foto’s van Annina Romita.

# 12 april Johannes Passion in de  Plechelmus Basiliek Oldenzaal

# 13 april Johannes Passion in het  Wilminktheater Enschede

26 mei geeft clavecinist Pieter-Jan Belder samen met violiste  Rie Kimura voor sponsoren en genodigden een besloten concert op de Brecklenkamp bij Lattrop. Daar vindt tevens de overdracht plaats van de voorzittershamer  van de STMP door Albertjan Peters aan Theo Schouten, oud-burgemeester van Oldenzaal.

# Op 13, 14 en 15 september vindt in Enschede het festival Bach en Jazz plaats in samenwerking met Jazzpodium De Tor, Rijksmuseum Twenthe en het Wilminktheater.

Vrijdag 13 september in de Gobelinzaal van het Rijksmuseum : het kwartet van zangeres Dascha Skorokhodora met Bach, Poetry & Jazz.

Jazzpodium De Tor : Trio Peter Beets met Julia Philippens ( van Fuse )

Zaterdag 14 september in de Grote Kerk van Enschede : improvisatie op het orgel door Bert van der Brink , met daarna een combo met Bert van den Brink, Jan Menu (baritonsax), Ernst Glerum ( bas), Ruud Ouwehand (bas). Na de pauze: Dual City Concert Band met als gastsolisten Van den Brink, Menu, Ouwehand en Glerum. O.a. een nieuwe Bachcompositie in opdracht van de STMP. 

Zondag 15 september In de Arkezaal : The Four Baritones ; vier baritonsaxen improviseren op Bach. Niels Bijl, Ties Mellema, Jan Menu en Niels van Haften.

# Op 22 september : Bach is ook voor schrijvers een onuitputtelijke bron van inspiratie. In de middag is er In Stadstheater De Bond te Oldenzaal  een literaire muziekbijeenkomst gepland waaraan deelnemen schrijver-journalist ( NRC-Handelsblad) Atte Jongstra  en dichter-journalist-recensent Rob Schouten (Trouw). Beiden zijn gefascineerd door Bach. Zij gaan met elkaar in gesprek over de grote componist onder leiding van uitgever Paul Abels. Rode draad is Maarten ‘t Harts boek Johann Sebastian Bach uit 2018. Natuurlijk met muzikale begeleiding

# Op 25 oktober verzorgt de bekende bas Maarten Koningsberger i.s.m. de Vrienden van het Lied een masterclass voor jonge professionele zangers en zangeressen met als thema Bach en zijn tijdgenoten. De masterclass is toegankelijk voor publiek en wordt afgesloten met een klein concert. Kaarten voor de hele dag, incl. eten en een drankje 37,50 euro.  Locatie De Brecklenkamp bij Lattrop. Voorafgaand hieraan, op 24 oktober in de avond, coacht Maarten enkele nog te selecteren amateur-zangers.

# 19 december Weihnachtsoratorium in de  Plechelmus Basiliek Oldenzaal.

# 20 december Weihnachtsoratorium in Enschede.

De uitvoering op 20 december te Enschede staat o.l.v. Klaas Stok, met medewerking van Orkest van het Oosten en Consensus Vocalis.

Solisten:

Siri Thornhill – sopraan

Esther Kuiper – alt

Andreas Karasiak – evangelist en tenor

Maarten Koningsberger – bas

# 19 december Weihnachtsoratorium in de  Plechelmus Basiliek Oldenzaal.

Dezelfde bezetting treedt de dag ervoor op 19 december op in de Plechelmus Basiliek te Oldenzaal. Maar daaraan werken deze keer tevens drie kerkkoren mee, St.Pancratius uit Tubbergen, In-Between uit Goor en St.Plechelmus uit Oldenzaal. Dat wordt dus heel bijzonder! In het kader van het lustrumjaar worden de kerkkoren in het najaar in workshops en repetities ondersteund door Klaas Stok en door professionele zangers uit het koor Consensus Vocalis.