Matthäus Passion met nieuwe topdirigent

De Matthäus Passion, die op 3 en 4 april uitgevoerd wordt in Enschede en Oldenzaal, staat voor het eerst onder leiding van dirigent Jos van Veldhoven. Hij was vele jaren de artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging. Hij dirigeerde de jaarlijkse uitvoering van de Matthäus Passion in Naarden. Door nu de “Matthäus” in Twente te dirigeren laat hij de grote wens van de Stichting Twentse Matthäus Passion in vervulling gaan.

Matthäus in Twente behoort tot de besten van Nederland

Voorzitter Theo Schouten: “Wij gaan in Twente voor topkwaliteit. Onze Stichting streeft er naar om onze uitvoeringen tot de besten van Nederland te laten behoren. Met Jos van Veldhoven en de internationale solisten gaan we dat realiseren”.

Dirigent Jos van Veldhoven

Gedurende meer dan 35 jaar was Jos van Veldhoven artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging. Hij ontwikkelde dit gezelschap tot een ensemble van wereldformaat. Onder zijn leiding kwam een indrukwekkende cd-serie met de grote werken van Bach tot stand en maakte hij vele concertreizen in Nederland, Europa en ver daarbuiten. Hij is bovendien de initiator van “All of Bach”, een project zonder weerga, waarin de Bachvereniging alle werken van Bach uitvoert, opneemt en online publiceert. Inmiddels genieten meer dan 14 miljoen volgers wereldwijd van de alom bejubelde opnamen.

Wie zijn de solisten?

Tenor Andreas Post (Evangelist) wordt vooral gewaardeerd om zijn prachtige vocale en levendige interpretatie van de Evangelistenpartijen in de oratorio van Johann Sebastian Bach. Daarnaast wordt hij door zijn flexibele stem, zowel geprezen om zijn interpretatie in de tenorpartij in Monteverdi’s “Marienvesper”, als in Schumanns “Paradies und die Peri”. Door zijn veelzijdigheid beschikt hij over een breed repertoire. 

Bariton Matthias Helm (Christus) is als uitvoerende van de grote Oratoria en Passies van J.S. Bach, G.F. Händel, F. Mendelsohn-Bartholdy en F. Martin een graag gehoorde gast bij talrijke festivals en concertpodia. Zijn veel omvattende repertoire omvat stukken van de Renaissance tot in de 21ste eeuw.  

Sopraan Griet de Geyter concerteerde in alle grote werken uit het oratorium- en orkestrepertoire: passies en cantates van Bach, missen van Mozart, symfonieën van Mahler en Händel’s Messiah. Griet specialiseerde zich in het uitvoeren van vocale muziek uit de barok, met o.a. een video-opname voor AllOfBach.com (2014) als sopraansoliste in de Matthäus Passion met de Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven.

Alt Jonathan Mayenschein is in 1997 geboren in Baden Baden. Als solist en koorzanger is hij regelmatig te horen met gerenommeerde ensembles zoals het Collegium 1704, de Gaeringer Cantorey en het Kamerkoor van Dresden. Zijn omvangrijke concert repertoire omvat de grote oratoria en cantates en Messen van J.S. Bach en Händel.

Tenor David de Winter werd geboren in Surrey en ontving zijn eerste muzikale opleiding als jongenssopraan in The Choir of Westminster Cathedral, Londen, voordat hij muziek en zang ging studeren. David de Winter is vooral bekend geworden als interpreet van barok- en renaissancerepertoire. Maar ook eigentijdse composities hebben zijn aandacht.

Bariton Olivier Cesarini was al geboeid door liedteksten voordat hij kon schrijven. Hij verdiepte zich in de gewijde muziek onder de bezielende leiding van o.a. Olivier Schneebeli.  Olivier Cesarini zingt uit liefde voor de muziek en uit dankbaarheid voor hen, die hem daarin begeleiden.

De muzikale begeleiding is, zoals vanouds, in handen van het Orkest van het Oosten, het koor Consensus Vocalis en het Stadsjongenskoor Oldenzaal.

Kaarten voor de uitvoering in Oldenzaal op 3 april in de St. Plechelmusbasiliek zijn te verkrijgen via www.stadtheaterdebond.nl en in Enschede op 4 april in het Muziekcentrum via www.wilminktheater.nl

Categorieën: Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *